Ai keitä me ollaan? Heli esittäytyy

Laura ja Sam ovat jo kertoneet itsestään ja matkastaan kielipalvelualalla. Nyt vuoro siirtyy Heli Ervastille.

Viidennellä luokalla, kun kirjoitin kouluaineeseen haluavani isona joko kääntäjäksi tai diplomaatiksi, löin koko opintien uratoiveineen kerralla lukkoon. Kielten ja yhteiskuntatieteiden opiskelu on ryydittänyt koko opintouraani aina peruskoulusta yliopistoon saakka. Matkan varrella mukaan tarttui syvä kiinnostus teknologiaan ja teknologisiin ratkaisuihin sekä puolenkymmentä vierasta kieltä. Kielistä erittäin intensiivisesti kiinnostuneena päädyin Turun yliopistoon opiskelemaan englantilaista filologiaa, jolloin aloin tehdä käännöstoimeksiantoja opintojen ja muiden töiden ohessa.

Miksi valitsin filologian kääntämisen opiskelun sijaan? Tähän on useita vastauksia, mutta yksinkertaisin niistä on se, etten tuolloin vielä ollut täysin varma siitä, mitä oikeasti haluaisin tehdä työkseni. Filologian opiskelu antoi mahdollisuuden tutkia kaikkia kielen aspekteja kirjallisuudesta kielitieteeseen, fonetiikasta semantiikkaan, aina kielen synnystä sen tilaan nykypäivänä. Jossain taustalla myös kummitteli haave akateemisesta urasta, mutta työelämä tempaisi minut mukaansa jo varhaisessa vaiheessa opintoja.

Valmistuin 2010 humanististen tieteiden kandidaatiksi silloisesta englantilaisesta filologiasta ja työllistyin ensimmäiseen käännösalan työpaikkaani osa-aikaiseksi kääntäjäksi. Syksyllä 2011 työllistyin kokopäiväiseksi kääntäjäksi SDL:n Suomen toimipisteeseen. Löysin omimmat erikoisalani IT:n, teknologian ja insinööritieteiden saralta. Pääsin myös perehtymään syvällisemmin konekäännöskehityksen ihmeelliseen maailmaan.

Loppuvuodesta 2012 siirryin projektipäälliköksi Lingsoft Language Servicesiin, missä viihdyin yli kuusi vuotta. Tämä oli opettavaista ja palkitsevaa aikaa, sillä sain mahdollisuuden työskennellä monikansallisten asiakkaiden ja kääntäjätiimien kanssa, kehittää ja jakaa osaamistani käännöstyökalu- ja konekäännösasiantuntijana sekä toimia kouluttajana ja luennoitsijana. Lingsoftilla työskentely myös syvensi rakkauttani kielten ja teknologian yhdistämiseen. Opin paljon myös asiakaslähtöisestä projektityöskentelystä ja teknologioiden hyödyntämisestä kielipalveluprosesseissa.

Jossain takaraivossa oli kuitenkin aina kutkutellut ajatus yrittäjyydestä. Kun Laura ehdotti, että tulisin mukaan perustamaan yritystä hänen ja kahden kollegan kanssa toimitusjohtajan ominaisuudessa, pidin tätä merkkinä siitä, että oli aika siirtyä uusien haasteiden pariin. Päätös oli helppo, sillä Luolan perusidea yhteisöllisestä työskentelystä ja asiantuntijoista palveluntuottajina tuntui tuoreelta idealta kielipalvelualan puitteissa. Luolan ydinarvot ovat myös minun henkilökohtaisia arvojani, joten olen erittäin kiitollinen siitä, että kollegani jakavat nämä arvot ja uskovat niiden merkityksellisyyteen.

Luolan suurin houkutin oli kuitenkin mahdollisuus päästä yhdistämään kaikki osaamiseni ja mielenkiinnon kohteeni yhteen moniulotteiseen työnkuvaan. Tässä vaiheessa lienee tullut selväksi, että asiantuntemukseni painottuu vahvasti käännösteknologioiden ja -prosessien tehokkaaseen hyödyntämiseen. Me luolalaiset panostamme erinomaiseen asiakaspalveluun ja oman asiantuntijuutemme kehittämiseen kaikin tavoin, joten on luontevaa, että hyödynnämme myös teknologista osaamistamme kaikissa prosesseissamme. Kollegoideni asiantuntijuus ja taidot täydentävät omiani saumattomasti, minkä vuoksi olemme vahva työyhteisö ja tehokas työryhmä. Tämä näkyy myös asiakkaillemme, sillä voimme toimittaa heille valmiita ratkaisuja ja lopputuotteita aikataulussa ja muodossa, joka parhaiten sopii heille.

Luolan tarina on vielä alussa, mutta alku on ollut vauhdikas. Olemme nuori yritys ja kehitämme itseämme jatkuvasti. Uskomme vahvasti osaamiseemme, prosesseihimme ja jatkuvaan parantamiseen. Diplomaattia minusta ei koskaan tullut, mutta kielistä ja kielipalvelualasta tuli minulle kutsumusammatti, jota nyt pääsen toteuttamaan haluamallani tavalla Luola Consultingin upean työyhteisön jäsenenä.


Yksi vastaus artikkeliin “Ai keitä me ollaan? Heli esittäytyy”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *